Navigace

Odeslat stránku e-mailem

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Pivovarnictví na Rakovnicku

V minulosti vařily pivo na Rakovnicku téměř tři desítky pivovarů. Pivovarnictví má u nás stejně dlouhou tradici jako pěstování rakovnického chmele, nejlepšího na světě. V období od 13. do 15. století se pivo vařilo měšťanských domech v Rakovníku. Největší rozmach pivovarnictví na Rakovnicku nastal po vydání svatováclavské smlouvy z roku 1517. Podle této úmluvy se právo várečné rozšířilo i na šlechtu, zatímco dříve bylo vaření piva privilegiem měst. Vrchol slávy rakovnického piva je datován do 16. století, kdy měl Rakovník osm pivovarů. V témže století také vznikly pivovary v Petrovicích, Všesulově, Senomatech, Všetatech, Krušovicích, Olešné, Senci a v dalších místech. Dnes se na Rakovnicku vaří pivo v Rakovníku, Krušovicích a Mutějovicích. Dříve bylo pivo z rakovnických pivovarů dostupné především v jejich blízkém okolí. Dnes je možné rakovnické a krušovické pivo vidět na čepu prakticky v celé České republice a rozšířeno je i v zahraničí.

Proces výroby piva, zpestřený jeho ochutnávkou, je jedinečným zážitkem pro domácí a čím dál tím více i pro zahraniční návštěvníky Rakovnicka. A tak možnost prohlídky Královského pivovaru v Krušovicích využívají v současné době ročně desetitisíce převážně zahraničních turistů.

Vedle dvou velkých regionálních pivovarů v Krušovicích a Rakovníku se na Rakovnicku objevil
první malý pivovar. Nese název Poddžbánský pivovar Mutějovice a vaří pivo řemeslné, nefiltrované a bez pasterizace.