Navigace

Odeslat stránku e-mailem

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Tyčová chmelnice Kolešovice

Unikátní tyčová chmelnice v Kolešovicích je ukázkou dnes již zapomenutého způsobu pěstování chmele v českých zemích.


Tyčová chmelnice na dolní kolešovické návsi obsahuje celkem 153 chmelových sádí žateckého poloraného červeňáku. Uznaná sadba pochází z chmelařského institutu ve Stekníku. U každé sádě se na konci dubna vztyčuje sedm metrů dlouhá smrková tyč, na kterou se zavedou dva až tři nejsilnější výhony chmelové révy. Ty se k tyči přivazují provázkem. V minulosti se k přivazování používala žitná sláma. Zvláště za teplého počasí s dostatkem srážek dokáže réva povyrůst denně až několik centimetrů. Předpokladem dobrého růstu je rovněž dostatečné hnojení a ochrana proti škůdcům a chorobám, přiorávání, kypření a pletí. Na svatého Vavřince už štoky bývají obsypány chmelovými šišticemi. Poslední srpnovou sobotu nadchází den sklizně. Chystají se vytahováky na tyče, nůžky, košíky, stoličky, žoky, chmelová míra... Schází se česáči , pro které je připravena vydatná strava. Slavnostním okamžikem je vytažení a očesání posledního štoku. Hospodář obdrží od chasy chmelový věnec a to je povel k zahájení dočesné. Mezitímco se čerstvé a voňavé chmelové hlávky vyhřívají na roštech chmelové sušárny, chasa pije pivo a hraje muzika.